ВПЛИВ СУМІШЕЙ ІМІДАЗОЛІНІВ НА АКТИВНІСТЬ НАДФН-ЦИТОХРОМ С РЕДУКТАЗИ ТА ВМІСТ ЦИТОХРОМУ Р-450 У МІКРОСОМАЛЬНІЙ ФРАКЦІЇ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ - Максимова, І.Г. (Світ медицини та біології, 2016)
У роботі за допомогою спектрофотометричного методу визначено активність ферментів у мікросомальній фракції печінки щурів на 30-ту добу впливу промислових хімічних забруднювачів довкілля – сумішей імідазолінів у дозах 1/10 і 1/100 ДЛ50, що є необхідним для всебічного розкриття біохімічних механізмів мембранотропної дії. Імідазолінвмісні суміші з алкільними радикалами С7-9 і С9-15 у дозі 1/10 ДЛ50 викликають інактивацію НАДФН-редуктазної системи мікросом, що підтверджується зниженням активності НАДФН-цитохром с редуктази та вмісту цитохрому Р-450. Тривалий вплив сумішей у дозі 1/100 ДЛ50, навпаки, призводить до її активації, що підтверджується підвищенням активності НАДФН-цитохром с редуктази та вмісту цитохрому Р-450. Виявлені зміни є однією з патогенетичних ланок біохімічних механізмів мембранотропної дії сумішей імідазолінів, що необхідно враховувати при розробленні засобів їх корекції.