СУЧАСНІ АНТИМІКРОБНІ МАТЕРІАЛИ З ПРОЛОНГОВАНИМИ ЛІКУВАЛЬНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ В ОФТАЛЬМОЛОГІЇ - Назарчук, Г.Г. (Світ медицини та біології, 2016)
В роботі наведені нові дані про кінетику вивільнення ДКМ з полімерного покриття нейлону моно 9/0. Показано, що ефективний місцевий протимікробний режим, створений шовним матеріалом нейлон з полімерним антимікробним покриттям, завдяки зниженню мікробної колонізації інфікованих корнеосклеральних ран в післяопераційному періоді достовірно знижує частоту розвитку післяопераційних гнійно-запальних ускладнень. Доведено, що загоєння інфікованих наскрізних ран повік, краї яких адаптовані нейлоном, імпрегнованим антимікробною композицією на основі ДКМ, перебігає без рецидиву та хронізації гнійного запалення завдяки прискореному очищенню інфікованої рани повіки від мікробного забруднення в два рази (S. aureus (1,93±0,23) – (5,82±0,24) lg КУО/мл) порівняно з використанням традиційного шовного матеріалу (р