ВПЛИВ АПОПТОЗ-ІНДУКОВАНИХ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН НА ФУНКЦІЮ НИРОК ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ГОСТРОЇ НИРКОВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ - Чеботарьова, А.А. (Світ медицини та біології, 2016)
В статті приведені дослідження рівня продуктів азотистого обміну в крові лабораторних тварин – щурів, що перенесли експериментальну гостру ниркову недостатність і зміни цих показників на фоні введення суспензії мезенхімальних стовбурових клітин, які були культивовані в апоптоз-індукованому середовищі. Стовбурові клітини отримували з кісткового мозку здорових щурів і культивували їх з додаванням до стандартного середовища гомогената ниркової тканини тварин, які перенесли гостру ниркову недостатність за три доби до експерименту, таким чином створюючи апоптоз-індуковані умови. Отримані дані свідчать про різке збільшення в крові тварин, які перенесли гостру ниркову недостатність продуктів азотистого обміну, як маркерів ураження ниркової функції. Внутрішньовенне введення тваринам суспензії мезенхімальних стовбурових клітин значно покращувало біохімічні показники лабораторних щурів.