СПАДКОВІСТЬ ЯК ПРИЧИНА І УМОВА РОЗВИТКУ ХВОРОБ - Гришко, Ю.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Людина є складовою частиною біосфери і продуктом її еволюції, тому закономірності біологічних процесів, які мають універсальне значення, в повній мірі стосуються і людини. Окрім патогенних факторів навколишнього середовища у розвитку хвороб людини значну роль відіграють генетичні фактори. Отже, закономірності спадковості і мінливості, з’ясовані загальною генетикою на численних більш простих об’єктах, можна повністю перенести на людину та її популяції. Знання генетики людини, детальне знайомство з родоводами людей, що звертаються за консультацією, дозволяють лікареві-генетикові оцінювати ступінь ризику в кожному конкретному випадку.