СТАН КОРОНАРНОГО РУСЛА І РЕЗУЛЬТАТИ ЕНДОВАСКУЛЯРНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ МОЛОДОГО ВІКУ НА ГОСТРИЙ ІНФАРКТ МІОКАРДУ - Зейналов Р. В. R.V.; Ісаєв Е. І. E.I.; Аббасов, Е.Ф.; Самедов Ф. М. F.M.; Алієв Ф. В. F.V. (Світ медицини та біології, 2015)
Актуальність проблеми розвитку гострого інфаркту міокарда та коронарного атеросклерозу в осіб молодого віку на сьогоднішній день підтверджується підвищенням смертності та інвалідизації у молодих людей з ІХС і поширеністю атеросклеротичного процесу у них (77%). За епідеміологічними даними основними факторами ризику розвитку ІХС є сімейний анамнез (50%), нефротичний синдром, сімейна гиперхолистеринемия, куріння, гіперліпідемія, діабет, гіпертензія, гіпергомоцистеїнемії, антифосфоліпідний синдром, що дозволяє говорити про генетичної схильності. Як правило, інфаркту у молодих передує вперше виникла стенокардія напруги (24%), спостережувана менше тижня, з ураженням нижньої стінки лівого шлуночка (43%) і розвитком гострої серцевої недостатності (41%). Випадки суправентрикулярних аритмій спостерігалися у 11%, передсердні фібриляції спостерігалися у 5%, шлуночкові тахікардії у 30% молодих пацієнтів. Аналізі лабораторних даних виявив значне підвищення рівня КФК і лейкоцитів, тропоніну. При коронароангіографіі частіше виявлялося однососудістое атеросклеротичне ураження або ж відсутність ураження судин, частота двухсосудістих поразок була стільки ж, скільки у літніх, а наявність трехсосудістом поразок менше було в групі молодих. Реваскуляризація була успішна (93%), мала сприятливий прогноз і менше ускладнень. Після ендоваскулярних процедур операція аорто -коронарного шунтування знадобилася лише в 5% випадків, показник виживаності становив 92%. Використання тромболітиків визнано ефективним методом лікування у молодих пацієнтів, так як тромбоз коронарних артерій виявляється значно частіше, ніж у літніх. Призначення блокаторів бета адренергічних рецептров повинно бути відстрочено у молодих пацієнтів, так як це при спазмі коронарних артерій сприяє стимулюванню альфа адренорецепторів. Призначення нітратів також є обов’язковим у молодих хворих перенесли ІМ.