КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ УРАЖЕННЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ ПРИ ГЕМОБЛАСТОЗАХ - Литвиненко, Н.В.; Піддубна, О.О. (Світ медицини та біології, 2015)
Неврологічні порушення при онкогематологічних захворюваннях відносять до числа вторинних уражень нервової системи. Вони об’єднують різні за механізмами розвитку та локалізацією патологічні стани нервової системи, які пов’язані з пухлинними захворюваннями системи крові. Онкогематологічні захворювання складають 3% всіх новоутворень у дорослих та 36,6% у дітей. Приєднання неврологічної симптоматики до основних симптомів захворювання значно погіршує тяжкість стану хворих та впливає на результат лікування. Спостерігається неухильний ріст частоти неврологічних ускладнень хіміотерапії, в основному зумовлений інтенсифікацією протипухлинного лікування й широким використанням нейротоксичних цитостатиків. Однак, незважаючи на істотні досягнення фармакології та медицини вцілому, ряд питань діагностики й вибору лікувальної тактики при онкогематологічних захворюваннях остаточно не вирішено. Корекція неврологічних порушень повинна проводитися своєчасно з метою зворотності порушень, викликаних безпосередньою дією пухлинних клітин і нейротоксичністю препаратів. Таким чином, своєчасна діагностика неврологічних проявів онкогематологічної патології й раціонально обрана лікувальна тактика дозволяють запобігти рецидивам захворювання, зберегти життя хворих і поліпшити його якість.