ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ РІЗНИХ СПОСОБІВ ЛАЗЕРНОЇ КОРЕКЦІЇ РУБЦІВ ШКІРИ ОБЛИЧЧЯ - Нагірний, Я.П. (Світ медицини та біології, 2015)
Рубці досі залишаються однією з проблем хірургії. В даний час немає однозначного підходу до їх терапії. Тому нами була розроблена модифікація лазерної дермабразії – лазерна перфорація поверхні рубця. Нами проведено аналіз та порівняння результатів лікування гіпертрофічних рубців за допомогою лазерної шліфовки та лазерної перфорації поверхні рубця. Дані клінічних досліджень доводять більшу ефективність запропонованого нами методу. На наш погляд, такі результати можна пояснити малою інвазивністю методики, швидкими термінами загоєння, що і призводить до контрольованого процесу реструктуризації гіпертрофічного рубця.