ЛЕКТИН ГРИБА ГРУЗЛИКА ДИМЧАСТОГО (CLITOCYBE NEBULARIS FR.): НОВИЙ ГІСТОХІМІЧНИЙ РЕАГЕНТ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ МОРФОГЕНЕЗУ ТА ГІСТОПАТОЛОГІЇ НИРКИ - Амбарова, Н.О. (Світ медицини та біології, 2015)
На прикладі постнатального морфогенезу нирки щура та з використанням експериментальної моделі діабетичної нефропатії досліджено можливість використання лектину гриба грузлика димчастого (CNFA) в якості гістохімічного реагента. Показано, що означений лектин може бути використаний в якості селективного маркера ниркових тілець і щіточкової облямівки проксимальних трубочок нефронів щура, для морфометричних досліджень, а також як достатньо інформативний гістохімічний реагент для дослідження якісної перебудови глікокон’югатів нирки як в умовах фізіологічної норми, так і при патології. Порівняння характеру зв’язування лектину CNFA з близькими до нього за вуглеводною специфічністю лектинами арахісу (PNA), сої (SBA) та виноградного слимака (HPA) виявило певні відмінності у зв’язуванні зі структурними компонентами нирки, що свідчить про унікальність лектину CNFA як гістохімічного реагента.