ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ НЕЙТРАЛЬНИХ ПОЛІСАХАРИДІВ І ГЛІКОГЕНА В СТРУКТУРАХ ШЛУНКА ЩУРІВ В НОРМІ ТА ПІСЛЯ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО ВВЕДЕННЯ АНТИГЕНА - Ключко, С.С.; Соколовський, Д.М. (Світ медицини та біології, 2015)
В роботі досліджені зміни у динаміці накопичення глікопротеїнів структурами слизової оболонки шлунка щурів у нормі та після внутрішньоутробного введення антигена. Встановлено, що найбільше глікопротеїнів містить поверхневий шлунковий слиз та цитоплазма ямкових епітеліоцитів. Значно менше нейтральних полісахаридів та глікогена накопичується в цитоплазмі поверхневих епітеліоцитів, екзокриноцитів фундальних залоз, фібробластів підслизової оболонки та сполучної тканини власної пластинки слизової оболонки шлунка. Доведено, що після внутрішньоутробного введення антигена спостерігається активація неспецифічної гуморальної ланки місцевого імунобіологічного бар’єру саме з 1-ої по 14-ту добу постнатального життя, про що свідчить зростання накопичення нейтральних полісахаридів у слизовій оболонці шлунка.