ОРГАНОМЕТРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ В ПЕРИНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ ОНТОГЕНЕЗУ ЛЮДИНИ - Корчинська, Н.С. (Світ медицини та біології, 2015)
Проведено органометрическое дослідження верхньої щелепи на 53 трупах 4-10 місячних плодів. Виявлено два періоди прискореного розвитку органометрических параметрів верхньої щелепи (для висоти – на 5-му і 7-му місяцях, для ширини –на 6-му і 7-му місяцях) і два періоди щодо уповільненого розвитку(для висоти – на 6-му і 8-10-му місяцях, для ширини – на 5-й і 8-10-му місяцях). У ранніх плодів (4-5 місяць) переважно збільшуються поздовжні параметри верхньої щелепи, обличчя і черепа, починаючи з 6-го місяця відбувається превалювання зростання поперечних даних параметрів.