УЛЬТРАСТРУКТУРА МІОКАРДА ЩУРІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ У ПОСТНАТАЛЬНОМУ ОНТОГЕНЕЗІ - Стеченко, Л.О.; Чухрай, С.М.; Кузьменко, Ю.Ю.; Натрус, Л.В.; Чайковский, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті представлена ультраструктурна організація міокарда щурів із спонтанною артеріальною гіпертензією у постнатальному онтогенезі (через 1,7,45,100 та 240 діб). Встановлено, що у ранньому постнатальному періоді онтогенезу (1доба) для структурних компонентів кардіоміоцитів характерні явища відтерміновки диференціювання. Зміни, які виявляються в міокарді носять реактивний характер,що,очевидно, пов’язано з народженням, а сам міокард ще не досягнув дефінітивного стану.У 7добових щурів спостерігається активне новоутворення кровоносних судин, хоча вони і не досягають повної зрілості, типової для дорослих тварин. Виразність деструктивних ознак, які були характерні для новонароджених щурів, значно менша, що свідчить про те, що в останніх вони не пов’язані з артеріальною гіпертензією. У молодих (45-и добових) тварин з артеріальною гіпертензією міокард повністю сформований. Разом з тим, відмічаються ознаки як компенсаторно-пристосувальних (стоншення периферійних ділянок ендотеліальних клітин), так і деструктивно-дистрофічних (набряк, локальний лізис кардіоміоцитів та ендотеліоцитів) процесів. У статтевозрілих (100 добових) щурів для міокарда та капілярів характерно підсилення деструктивно-дистрофічних процесів, у порівнянні з попередньою віковою групою. Для щурів старшого віку (240 діб) характерний зрив компенсаторних процесів як у міокарді, так і в капілярах. Це проявляється подальшим розрідженням капілярів, розвитком в них гіпоксичного стану та муцинозного набряку інтерстицію, зниженням активності біосинтетичних та транспортних процесів у всіх структурах міокарда.