ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ РІЗНОВИДІВ СІТЧАСТИХ ІМПЛАНТАТІВ ПРИ ІНТРАПЕРИТОНЕАЛЬНІЙ АЛОПЛАСТИЦІ СКЛАДНИХ ДЕФЕКТІВ ЧЕРЕВНОЇ СТІНКИ - Фелештинський, Я.П.; Лисенко, Р.Б.; Сміщук, В.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Проведено експериментальне обгрунтування інтраперитонеальної алопластики (IPOM) передньої черевної стінки (ПЧС) при складних дефектах черевної стінки (СДЧС). Виконано експериментальне дослідження на 80 щурах із визначенням реакції тканин ПЧС та внутрішніх органів на інтраперитонеальне розміщення різних типів сітчастих імплантатів. Доведено, що інтраперитонеальне розміщення композитного сітчастого імплантату з антиадгезивним покриттям не викликає зрощень із внутрішніми органами та забезпечує оптимальну інтеграцію в тканини ПЧС із незначною деформацією, сприяє формуванню неоперитонеуму. Це підтверджує високу ефективність даного виду алопластики при хірургічному лікуванні СДЧС.