ПОКАЗНИКИ ІНТЕНСИВНОСТІ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ КЕРМЕКУ ЗАМШЕВОГО (LIMONIUM TOMENTELLUM (BOISS.) KUNTZE) - Орлова, Л.Д.; Котелевська, А.О. (Світ медицини та біології, 2015)
Проводилося дослідження показників інтенсивності фізіологічних процесів у типового представника галофітної флори Limonium tomentellum (Boiss.) Kuntze околиць с. Омельник Кременчуцького району Полтавської області. Було визначено інтенсивність дихання, транспірації та фотосинтезу. Виявлено, що на інтенсивність фотосинтезу, транспірації та дихання впливає температура, вологість та освітлення. Крім того, всі показники пов’язані між собою. Між інтенсивністю фотосинтезу та інтенсивністю дихання спостерігається обернена залежність: максимальні значення інтенсивності дихання простежуються при високих температурах та сухому повітрі, а інтенсивності фотосинтезу – при оптимальній температурі та зволоженості. Інтенсивність фізіологічних показників Limonium tomentellum показує його варіабельність та мінливість.