СТАН ПЕРЕКИСНОГО ОКИСЛЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ РОТОВОЇ РІДИНИ ПАЦІЄНТІВ ЗІ СТАТУСОМ ВІЛ - Іленко, Н.В.; Петрушанко, Т.О.; Іленко, Н.М. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті наведені результати дослідження інтенсивності вільнорадикальних процесів (ВРП) і активності антиоксидантних систем (АОС) у ротовій рідині ВІЛ-інфікованих осіб. Встановлено, що каталазний показник та активність СОД слинних залоз у ВІЛ-інфікованих осіб достовірно вищі порівняно з аналогічними показниками контрольної групи, що обумовлене тривалим стресорним впливом, високим емоційним напруженням та депресивними станами пацієнтів зі статусом ВІЛ. Вивчення початкового рівня ТБК-активних продуктів та приросту їх концентрації у ротовій рідині осіб дослідної групи показало достовірно вище їх значення порівняно із показникам представників групи контролю. Виявлено також, що інтенсивність вільно радикальних процесів та активність антиоксидантних систем підвищується з поглибленням імунодефіциту та з прогресуванням пародонтопатології.