МОЖЛИВОСТІ КОМПЛЕКСНОЇ МУЛЬТИДЕТЕКТОРНОЇ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ У ДІАГНОСТИЦІ СІАЛОАДЕНІТІВ У ДОРОСЛИХ - Козаренко, Т.М.; Логаніхіна, К.Ю.; Синюта, С.Б.; Гурандо, В.Р. (Світ медицини та біології, 2015)
Обстежено 35 пацієнтів із сіалоаденітами, які мали наступні скарги: ксеростомію (19 пацієнтів, 54, 3%), болісні відчуття у підщелепній, привушній ділянках (27 пацієнтів, 77,2 %) поряд зі збільшенням їх розмірів (32 пацієнти, 91,4 %), дисфагію через іррадіацію болю (8 пацієнтів, 22,9 %), локальну гіпертермію шкіри над ураженою слинною залозою (12 пацієнтів, 34,3 %), субфебрильну (5 пацієнтів, 14,3 %) чи фебрильну температуру тіла (1 пацієнт, 2,9 %), поєднання локальної гіпертермії шкіри та підвищення температури тіла (6 пацієнтів, 17,2 %). За допомогою МДКТ було визначено диференційно-діагностичні ознаки запального процесу у слинній залозі та підраховано коефіцієнт гетерогенності с. Таким чином, основними МДКТ ознаками гострого сіалоаденіту є збільшення розмірів залози (32 пацієнти, 91,4 %), дифузне накопичення контрастної речовини (2 пацієнти, 94,3 %), наявність рентгенконтрасних включень - сіалолітів (22 пацієнти, 91,4 %). Ознаками наявності запального процесу та його ускладнень за значеннями коефіцієнту неоднорідності с (с=10-17 та с=18-27 відповідно).