ЕФЕКТИВНІСТЬ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ В ПОЄДНАННІ ІЗ НИЗЬКОІНТЕНСИВНИМ ЛАЗЕРНИМ ВИПРОМІНЮВАННЯМ НА КЛІНІЧНІ ШТАМИ STAPHYLOCOCCUS AUREUS, ВИДІЛЕНИХ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ - Панас, М.А.; Кирик, Х.А.; Вільхова, І.В.; Панас, М.І. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою дослідження було вивчити ефективність поєднаного застосування антибактеріальних препаратів та низькоінтенсивного лазерного випромінювання на Staphylococcus aureus при пародонтиті. Обстежено вікову групу 30-55 років у 40 осіб із пародонтитом. Виділені 12 штамів S. aureus та референтний штам S. aureus АТСС 25923 (F-49) використовували для дослідження впливу лазерного випромінювання, при поєднаному використанні із антибактеріальними препаратами впродовж 5хв. та без використання лазерного випромінювання. При поєднаному застосуванні досліджуваних препаратів та НІЛВ спостерігалась відсутність росту клінічних ізолятів S.aureus. При використанні лише антибактеріальних препаратів, їх ефективність значно нижча, оскільки спостерігалося незначне пригнічення росту.