ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ НАНОЧАСТОК СУЛЬФІДУ ТА НІТРАТУ СВИНЦЮ НА ОРГАНІЗМ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ТВАРИН У РІЗНІ ПЕРІОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МЕТОДИ КОРЕКЦІЇ ЇХ НЕГАТИВНОЇ ДІЇ - Алексійчук, В.Д.; Сокуренко, Л.М.; Омельчук, С.Т. (Світ медицини та біології, 2015)
В експерименті на тваринах вивчено вплив часток свинцю розміром 10 нм, 30 нм і 400 нм на біохімічні показники сироватки крові експериментальних тварин. Встановлено, що у щурів, яким вводили розчин PbS з наночастинками розміром 10, 30 нм та розчин Pb(NO3)2 з розмірами частинок 400 нм протягом 6 та 12 тижнів розвивається порушення білкового, ліпідного і вуглеводного обміну. У постекспозиційному періоді спостерігається послаблення впливу досліджуваних речовин і позитивний вплив Тіоцетаму на білковий, ліпідний і вуглеводний обміни, морфометричні та денсіометричні показники стану ядер та цитоплазми гепатоцитів. Розроблено рекомендації щодо аліментарної корекції можливого негативного впливу наночасток свинцю на здоров’я працюючих.