ОСОБЛИВОСТІ КРОВОПОСТАЧАННЯ ТА ВНУТРІШНЬООРГАННОГО МІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА ПІДНИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО ВЕГЕТАТИВНОГО ВУЗЛА ЛЮДИНИ - Половик, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2015)
У людей похилого віку часто зустрічаються захворювання трійчатого нерва та вегетативних вузлів, що супроводжуються різнобічною симптоматикою, яка проявляється вегетативно-судинними, трофічними порушеннями та прозопалгією, що ускладнюють діагностику та вибір раціонального методу лікування. На напівтонких серійних зрізах під нижньощелепного вегетативного вузла виявлені артеріальні мікросудини, які по сполучнотканинних перетинках, що відходять від капсули вузла проникають вглиб самого вузла. Дослідження їх топографії підтверджують, що замкнутий кільцевий принцип організації внутрішньовузлового кровоносного мікроциркулятор-ного русла і значний за протягом контакт між капілярами, посткапілярними венулами та нейроцитами забезпечують постійне функціонування цього вузла як органа і є найважливішим фактором забезпечення транспортних комунікацій для вікової перебудови цього вузла.