ІНТУБАЦІЯ КИШЕЧНИКУ В КОМПЛЕКСІ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ РОСПОВСЮДЖЕННОГО ПЕРИТОНІТУ У ДІТЕЙ - Ксьонз, І.В.; Гриценко, Є.М.; Максименко, О.С. (Світ медицини та біології, 2015)
Проаналізовано досвід 60 випадків використання інтубації тонкої кишки при гострій хірургічній патології органів черевної порожнини у дітей. Найбільш часто використовувалася трансанальна інтубація (27 випадків). Інтубація через апендикоцекостому була використана в 19 випадках, назоінтестинальна в 2, інтубація через ентеростому в 8, сигмостому в 1, в 3 випадках використовували комбінацію методів. При неможливості одномоментної повноцінної санації черевної порожнини у 18 дітей проводилися запрограмовані санаційні релапаротомії. Для корекції синдрому ентеральної недостатності проводилася ентеральна чреззондова терапія.