СВІТЛОВЕ Й ЕЛЕКТРОННО- МІКРОСКОПІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУР, ЯКІ ПРИЙМАЮТЬ УЧАСТЬ У ФОРМУВАННІ ПЛАЦЕНТАРНОГО БАР’ЄРУ ПРИ ПРЕЕКЛАМПСІЇ - Мехтієва, З.Ф.; Гасимов, Е.К.; Рзакуліева, Л.М.; Рзаєв, Ф.Г. (Світ медицини та біології, 2015)
Обстежено 93 вагітні жінки у віці від 19 до 37 років; з них у 43 випадках діагностовано синдром затримки росту плода (СЗРП). Вивчено клітинні та неклітинні структури зрілих проміжних і термінальних ворсин. Електронно-мікроскопічне дослідження последов з внутрішньоутробною затримкою плода показало, що в межворсінчатом просторі виявляються горбки, що нагадують апоптотичні бульбашки. Виявлені ознаки порушення цілісності синцитіотрофобласти (СЦТБ) характерні не для апоптозу, а для некрозу. Тісна прилипання ворсин один до одного, що відбуваються деструктивні зміни в клітинах, які беруть участь у трофобластической оболонці ворсин і в побудові стінок внутрішніх судин, і позаклітинних елементах, а також надходження в материнську кров шматочків СЦТБ, в основному, некротичного генезису, що виникли внутрішньоутробні патологічні стани у матері поряд з внутрішньоутробною затримкою розвитку плоду, в тому числі, що сприяють розвитку прееклампсії, все це причини, які можна оцінити як морфологічні прояви.