РОЛЬ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ В ФОРМУВАННІ ПАТОЛОГІЧНИХ БІОТОПІВ ОРГАНІЗМУ ПАЦІЄНТОК З НЕВИНОШУВАННЯМ ВАГІТНОСТІ НА ТЛІ ГІПЕРАНДРОГЕНІЇ - Семенюк, Л.М.; Ліхачов, В.К.; Добровольська, Л.М.; Тарановська, О.О. (Світ медицини та біології, 2015)
Стан шлунково-кишкового тракту надзвичайно важливий для збереження імунно-ендокринного балансу жіночого організму. Хроніостресс при метаболічних порушеннях у пацієнток з гіперандрогенією призводить до гіперпродукції кортизолу, створює умови для розвитку дисбактеріозу та синдрому «пропускаючого» кишківника. Визначення рівня секрторного імуноглобуліну А в слизу цервікального каналу та копрофільтратах може слугувати маркером дисфункції шлунково-кишкового тракту і дисбіозу піхви та визначати етапність прегравідарної підготовки.