CТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА У ПАЦІЄНТІВ З Q-ІНФАРКТОМ МІОКАРДА НА ТЛІ НЕДИФЕРЕНЦІЙОВАНОЇ ДИСПЛАЗІЇ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ - Черних, М.О. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті наведено дані щодо достовірно вищого середнього рівня альдостерону сироватки крові у пацієнтів із Q-інфарктом міокарда (Q-ІМ) на тлі недиференційованої дисплазії сполучної тканини (НДСТ) (179,86±19,21 пг/мл), порівняно із хворими на Q-ІМ без НДСТ (67,14±14,31 пг/мл). Дослідження структурно-функціональних особливостей лівого шлуночка у пацієнтів з Q-ІМ на тлі НДСТ виявило виражене зниження скоротливої здатності міокарда лівого шлуночку, та переважно ІІ тип діастолічної дисфункції. Встановлено, що у пацієнтів із Q-ІМ на тлі НДСТ збільшення концентрації альдостерону супроводжується вираженими порушеннями діастолічної функції лівого шлуночка, що є прогностичним критерієм несприятливого перебігу ІМ.