ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ РЕОКАРДІОГРАФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ З КОНСТИТУЦІОНАЛЬНИМИ ПОКАЗНИКАМИ У ВОЛЕЙБОЛІСТОК РІЗНОГО АМПЛУА - Якушева, Ю.І.; Сарафинюк, Л.А.; Кириченко, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті встановлені особливості кореляцій між показниками центральної гемодинаміки, отриманих методом тетраполярної реокардіографії, та антропометричними розмірами, компонентами соматотипу і маси тіла у волейболісток юнацького віку високого рівня спортивної майстерності з різною внутрішньокомандною спеціалізацією. Виявлено, що у нападаючих і зв’язуючих всі 12 параметрів центральної гемодинаміки, а у ліберо лише 8, мають достовірні кореляції з конституціональними характеристиками. Сила зв’язків найвища у групі ліберо. В усіх групах волейболісток питомий периферичний опір і серцевий індекс мають з соматичними параметрами найчисельніші та найбільшої сили кореляції.