ВПЛИВ ПОЛІОКСИПРОПІЛЕНГЛІКОЛЮ МОЛЕКУЛЯРНОЇ МАСИ 500 НА ОКСИДАТИВНІ ПРОЦЕСИ Й НЕЙРОМЕДІАТОРНИЙ ОБМІН В УМОВАХ ТРИВАЛОЇ ТОКСИФІКАЦІЇ ЩУРІВ - Васильєва, І.М.; Резуненко, Ю.К.; Комаревцева, І.О.; Жерновая, М.Є. (Світ медицини та біології, 2015)
Вивчено обмін гальмівних і збуджувальних нейромедіаторів, стану оксидативних процесів в умовах тривалої субтоксичної дії Л-502-2-10 на щурів у підгострому експерименті. Виявили підвищення рівня вільнорадикальних процесів у печінці й лейкоцитах сироватки крові. Дослідження обміну катехоламінів та їх попередника ДОФА виявило зниження їх вмісту в печінці під впливом 1/10 ДЛ50 і підвищення – в групі тварин, токсифікованих 1/100 ДЛ50. Вивчення метаболічно поєднаних нейромедіаторних систем: ГАМК – глутамат, виявило підвищення вмісту в печінці як глутамату, так і ГАМК під впливом дії «Лапрола» у дозах 1/10 й 1/100 ДЛ50.