СТАН ПЕРИФЕРІЙНОГО НЕРВА ЩУРІВ ЗА УМОВ МІКРОМЕРКУРІАЛІЗМУ НА РАННІХ СТАДІЯХ ПІСЛЯ ТРАВМИ - Шамало, С.М. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою даної роботи було вивчити стан травмованого нервового стовбура щурів під впливом малих доз ртуті та дослідити вплив тіотриазоліну на процеси відновлення нерва. В дослідах на білих щурах, яких розділили на 4 групи, відтворили стандартну модель травми сідничого нерва за умов хронічного та субхронічного мікромеркуріалізму. У післяопераційному періоді щурам першої та третьої груп фармакотерапію не проводили, а в другій та четвертій групі тваринам внутрішньоочеревинно вводили щоденно, протягом 2 тижнів, розчин тіотриазоліну в дозі 100мг/кг. Досліджували ультраструктурну організацію периферійного відрізку сідничого нерва через 3 тижні після пошкодження. Наші дослідження доводять, що тіотриазолін активує процеси метаболізму та біосинтезу нейролемоцитів та фібробластів і тим самим прискорює процес невротизації периферійного відрізку.