УЧАСТЬ БЛУКАЮЧОГО НЕРВА В КОМПЕНСАТОРНО-ПРИСТОСУВАЛЬНИХ РЕАКЦІЯХ У ГАСТРОДУОДЕНАЛЬНІЙ ЗОНІ - Сулаєва, О.М. (Світ медицини та біології, 2015)
Одним з важливих елементів підтримання гомеостазу гастродуоденальної зони є нейроімунні взаємодії. Вони визначають реалізацію адаптаційних реакцій і компенсаторних процесів. У роботі обговорюються імуномодулюючі ефекти ацетилхоліну як основного медіатора блукаючого нерва і зміна холінергічної системи за умов антисекреторної терапії. Стимуляція блукаючого нерва супроводжується включенням холінергічного протизапального рефлексу за рахунок активації альфа-7-нікотинових холінорецепторів. Їх активація на нейтрофілах, макрофагах, дендритних клітинах і лімфоцитах супроводжується зниженням експресії NF-kB і секреції ФНП та ІЛ-6. Активація інтегративних, адаптивних, цитопротекоторних та імуномодулюючих ефектів блукаючого нерва може бути одним з перспективних напрямів корекції запальних та дизрегенераторних змін у гастродуоденальній зоні.