УЛЬТРАЗВУКОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ГОСТРИХ ТА ХРОНІЧНИХ ОДОНТОГЕННИХ ПІДНИЖНЬОЩЕЛЕПНИХ ЛІМФАДЕНІТІВ У ДІТЕЙ - Ксьонз, І.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою роботи було вивчення особливостей ультразвукової картини при гострому гнійному та хронічному гіперпластичному одонтогенному піднижньощелепному лімфаденіті у дітей. В результаті дослідження проведено аналіз обстеження 40 хворих на гострий гнійний одонтогенний піднижньощелепний лімфаденіт та 10 дітей хворих на хронічний гіперпластичний одонтогенний піднижньощелепний лімфаденіт у віці від 7 до 12 років. Аналіз даних доплерівського сканування у хворих на гострий гнійний піднижньощелепний лімфадентіт дозволив встановити, що тривалість періоду від початку захворювання до звернення за допомогою, а також вид ймовірного етіологічного чинника, значно впливає на характер порушень гемоциркуляторного русла. Ступінь кровопостачання знаходиться в прямій залежності від строків, які розділяють первинні клінічні прояви і час звернення за допомогою. Чим він менш тривалий, тим більше інтенсивність кровообігу в ділянці запалення, що створює кращі умови для репаративної регенерації після оперативного втручання. Сонографічна картина при хронічному гіперпластичному одонтогенному піднижньощелепному лімфаденіті характеризувалась збільшенням розмірів, гіперехогенністю та підвищенням периферійного опору судинного компоненту.