РЕГРЕСІЙНІ МОДЕЛІ ПОКАЗНИКІВ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ СЕРЦЕВОГО РИТМУ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ОСОБЛИВОСТЕЙ БУДОВИ ТІЛА, ВІКУ ТА СИЛИ СТИСКАННЯ КИСТЕЙ ЗДОРОВИХ ЮНАКІВ І ДІВЧАТ З ГІПОКІНЕТИЧНИМ ТИПОМ ГЕМОДИНАМІКИ - Сергета, І.В.; Ковальчук, В.В. (Світ медицини та біології, 2015)
У практично здорових юнаків і дівчат Поділля з гіпокінетичним типом гемодинаміки, за допомогою регресійного аналізу, побудовані достовірні нормативні індивідуальні моделі показників варіабельності серцевого ритму (ВСР) в залежності від особливостей антропо-соматотипологічних параметрів тіла, віку та сили стискання кистей. Встановлено, що у дівчат із 17 можливих моделей показників ВСР для 9 побудовані моделі з коефіцієнтами детермінації R2 від 0,504 до 0,798, в 6 моделях R2 дорівнював від 0,099 до 0,427, а моделі для показника середньоквадратичного відхилення нормальних R-R інтервалів та показника сумарної потужності запису в усіх діапазонах взагалі не були побудовані; в юнаків коефіцієнти детермінації R2 в 17 побудованих моделях становили від 0,097 до 0,403. У дівчат найбільш часто до моделей входили ширина дистальних епіфізів кінцівок (16,1 %), діаметри тіла (13,1 %) і тотальні розміри тіла (11,1 %); а в юнаків – ширина дистальних епіфізів кінцівок (26,5 %), сила стискання кистей (17,6 %) і діаметри тіла (10,1 %).