МІСЯЧНА ДИНАМІКА УЛЬТРАСТРУКТУРНИХ ЗМІН НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ ПІСЛЯ ТЕРМІЧНОЇ ТРАВМИ ШКІРИ ЗА УМОВ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕРШИХ СІМ ДІБ 0,9% РОЗЧИНУ NaCl - Дзевульська, І.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Електронномікроскопічне дослідження через 1, 3, 7, 14, 21 та 30 діб після опікової травми шкіри 2-3 ступеня площею 21-23% поверхні тіла у щурів яким перші сім діб вводили 0,9 % розчин NaCl у дозі 10 мл на кг в надниркових залозах показало, що тяжка термічна травма викликає реорганізацію структурних компонентів кіркової речовини надниркової залози експериментальних тварин. Характер і ступінь електронномікроскопічних змін залежить від терміну після термічної травми. Компенсаторно-пристосувальні зміни у структурах кіркової речовини поєднуються з ознаками деструктивних порушень, які призводять до пригнічення ендокринної функції наднирників. Максимальний рівень деструктивних змін в клітинах строми та паренхіми надниркових залоз на ультраструктурному рівні спостерігали через 7 діб від початку експерименту. У стадії пізньої токсемії та септикотоксемії у щурів, яким після опіку шкіри сім діб вводили 0,9% розчин NaCl навіть через 30 діб після опікової травми в кірковій та мозковій речовині надниркових залоз відсутня повна компенсація деструктивних змін.