ОКРЕМІ ОСОБЛИВОСТІ МЕТАБОЛІЗМУ ЛІПІДІВ ТА ЛІПОПРОТЕЇНІВ У СИРІЙСЬКИХ ХОМ’ЯЧКІВ-САМИЦЬ РІЗНОГО ВІКУ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ - Загайко, А.Л.; Брюханова, Т.О.; Шкапо, А.І. (Світ медицини та біології, 2015)
На сьогоднішній день метаболічний синдром (МС) є надзвичайно поширеним патологічним станом. Дослідження механізмів розвитку та пошук шляхів корекції є актуальним напрямом сучасної науки. Розвиток МС має гендерні та вікові відмінності. Зокрема, у жінок формування МС корелює з віком, проте точні механізми цього явища потребують подальшого дослідження. Метою роботи було дослідження вікових особливостей метаболізму ліпідів та ліпопротеїдів у сирійських хом’ячків-самиць на тлі експериментального метаболічного синдрому. Матеріали та методи. У роботі використовували золотистих сирійських хом’ячків-самиць віком 4 тижні, 20 тижнів та 1 рік. Об’єктом дослідження слугували гомогенат печінки та сироватка крові. Результати і обговорення. Утримання тварин на висококалорійній дієті супроводжувалося активацією ліполітичних процесів, які чітко залежали від віку. У молодих тварин не відбувалося атерогенних змін ліпідного спектру крові, у той час як у дорослих самиць такі зміни мали місце, що, імовірно, корелювало з вмістом статевих гормонів, зокрема – естрадіолу.