РЕАКЦІЯ ПРОТОКОВОЇ СИСТЕМИ ПІДНЕБІННИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ НА ВВЕДЕННЯ МЕТАКРИЛАТУ - Стеченко, Л.О.; Івлєва, Ю.В.; Сенчакович, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Використання знімних акрилових протезів викликає скарги на ксеростомію, причиною якої є недостатня функція малих слинних залоз. Метою роботи було визначити динаміку змін в протоковій системі піднебінних залоз щурів після введення метакрилату. Проведене морфометричне дослідження встановило, що введення щурам 1% розчину метилового ефіру метакрилової кислоти викликає вірогідне зменшення метричних значень – зовнішнього діаметру, висоти епітеліоцитів та діаметру просвітів проток піднебінних слинних залоз на всіх термінах спостереження. Встановлені зміни обумовлені як безпосереднім подразнюючим впливом 1% розчину метилового ефіру метакрилової кислоти на слизову оболонку залозистої зони твердого піднебіння щурів, так і змінами кровопостачання слизової оболонки.