ВПЛИВ АНТИОКСИДАНТНОЇ ТЕРАПІЇ НА ВІДНОВЛЕННЯ ТРАВМОВАНОГО НЕРВА ЗА УМОВ РТУТНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ - Шамало, С.М. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою даного дослідження є вивчення вплив тіотриазоліну на регенерацію периферійного нерва за умов ртутної інтоксикації. В дослідах на білих щурах, яких розділили на 4 групи, відтворили стандартну модель травми сідничого нерва за умов хронічного та субхронічного мікромеркуріалізму. У післяопераційному періоді щурам першої та третьої груп фармакотерапію не проводили, а в другій та четвертій групі тваринам внутрішньоочеревинно вводили щоденно, протягом 2 тижнів, розчин тіотриазоліну в дозі 100мг/кг. Досліджували морфологічну організацію та морфометричну характеристику регенераційної невроми та прилеглих відрізків (проксимального і дистального) сідничого нерва через 12 тижнів після пошкодження. Проведене дослідження свідчить, що у групах тварин, яким проводили фармакологічну корекцію тіотриазоліном, активується процес регенерації нерва за умов ртутної інтоксикації.