ОЦІНКА ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА РАННЄ ВИЯВЛЕННЯ АТРОФІЇ ЗОРОВИХ НЕРВІВ - Васюта, В.А. (Світ медицини та біології, 2015)
Атрофія зорових нервів (АЗН) – поліетіологічне захворювання, яке потребує комплексного підходу з урахуванням анамнезу (наявність важких соматичних захворювань, гіпертензивного синдрому), даних лабораторних та інструментальних досліджень, консультацій фахівців суміжних спеціальностей (невропатолога, нейрохірурга, кардіолога, тощо). Проведено дослідження факторів, що впливають на раннє виявлення АЗН. Оцінювалися проживання в міській місцевості, повнота офтальмологічного, загально-клінічного обстежень, повнота консультативної допомоги та збору анамнезу. Аналіз результатів виявив значну різницю за досліджуваними параметрами при різних типах АЗН, а також у мешканців селищ та міст. Більш пізнє встановлення діагнозу АЗН спостерігається у мешканців села (у термін до 3 місяців виявляється 28,6% висхідної АЗН та 3,3 % низхідної АЗН), у мешканців міст ці показники становлять 59,5 та 8,9% відповідно. Проживання в умовах міста підвищує вірогідність ранньої діагностики висхідної АЗН у 3,67 рази, наявність повного офтальмологічного обстеження у 4,03 рази, повного загально-клінічного обстеження – у 3,05 рази (p