ВІДМІННОСТІ КОРЕЛЯЦІЙ ПОКАЗНИКІВ РЕОВАЗОГРАМИ СТЕГНА ТА ГОМІЛКИ З АНТРОПО-СОМАТОМЕТРИЧНИМИ ПАРАМЕТРАМИ У ЗДОРОВИХ ХЛОПЧИКІВ ПОДІЛЛЯ РІЗНИХ СОМАТОТИПІВ - Височанський, О.В. (Світ медицини та біології, 2015)
При співставленні особливостей достовірних зв’язків між реовазографічними показниками стегна і гомілки з антропо-соматометричними показниками у хлопчиків різних соматотипів встановлені їх суттєві якісні та кількісні відмінності. У хлопчиків мезоморфів зафіксована найбільша кількість зворотніх зв’язків між похідними показниками реовазограми стегна і шириною дистальних епіфізів; між похідними показниками реовазограми гомілки і поперечними розмірами тіла, товщиною шкірно-жирових складок. У хлопчиків ектоморфів і екто-мезоморфів – переважно зворотні зв’язки між реовазографічними показниками стегна та прямі зв’язки між більшою частиною реовазографічних показників гомілки з практично усіма антропометричними параметрами. Зв’язки протилежного напрямку встановлені: у мезоморфів – між похідними показниками реовазограми і половиною обхватних розмірів та м’язовою масою тіла (для дикротичного індексу): для стегна прямі, а для гомілки – зворотні; у ектоморфів – між амплітудними показниками реовазограми і переважно усіма групами антропометричних показників: для стегна переважно зворотні, а для гомілки – прямі; у екто-мезоморфів – між амплітудними показниками реовазограми і переважно тотальними, поперечними, і обхватними розмірами, товщиною шкірно-жирових складок і жировою масою тіла: для стегна переважно зворотні, а для гомілки – прямі.