ГЕМОДИНАМІЧНІ ТА СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ У ЧОЛОВІКІВ ВІКОМ 22-35 РОКІВ - Геращенко, С.Б.; Грицуляк, Б.В.; Грицуляк, В.Б.; Поливкан, М.І.; Халло, О.Є. (Світ медицини та біології, 2015)
Методами ультразвукової діагностики та кольорової ангіоехографії досліджено лінійні і об’ємні розміри передміхурової залози та особливості гемодинаміки в ній у чоловіків віком 22-35 років. Нами встановлено, що в цьому віці обсяг органу становить (21,1 ± 2,0) см³, а маса - (21,9 ± 1,8) г, ширина передміхурової залози - (37,4 ± 2,0) мм, товщина - (24,5 ± 1,8) мм і довжина (22,8 ± 2,1) мм. Пікова систолічна швидкість кровотоку дорівнює (18,85 ± 3,0) см / с, а діастолічна швидкість кровотоку - (5,76 ± 0,03) см / с, індекс резистентності становить (0,71 ± 0,02) вус. од., а об’ємний кровотік - (0,060 ± 0,012) л / хв. У чоловіків зрілого віку гістологічно передміхурова залоза має часточкову будову, секреторні відділи часточок альвеолярно-трубчасті, їх епітелій призматичний, співвідношення між залозистої паренхімою і м’язово-еластіческой стромою становить 69,9% до 30,1%. У нормі при кольоровому допплерівському картування нами отримано чітке зображення кровоносних судин передміхурової залози. Капсулярні кровоносні судини в поперечному розрізі представлені точковими окремими кольоровими сигналами діаметром (3,0 ± 0,2) мм. Уретральні артерії і периуретральні вени мають прямий напрямок і симетрично розміщуються в періуретральной зоні. Біля передміхурової залози по передньому і бічному контуру під виглядом трубчастих структур визначаються судинні структури венозних сплетінь. Діаметр вен не перевищує (4,0 ± 0,1) мм.