ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВАГІТНОСТІ І ПОЛОГІВ У ЖІНОК З РІЗНИМИ ФОРМАМИ ГІПЕРАНДРОГЕНІЇ - Семенюк Л. Н.; Ліхачов В. К.; Добровольська Л. Н.; Удовицька Н. О.; Макаров О. Г. (Світ медицини та біології, 2015)
Досліджено особливості гестаційного процесу у 150 жінок з різними формами гіперандрогенії. Виявлено достовірно високу частоту загрози переривання вагітності, плацентарної недостатності, підвищення частоти дистресу плода в пологах, що обумовило частоту оперативного розродження у цього контингенту жінок в порівнянні з групою здорових пацієнток. Найнесприятливішою для вагітності та пологів виявилася група жінок із змішаною гіперандрогенією, що, вірогідно, явилося результатом більш глибоких патологічних процесів, які виникли на прегравідарному етапі та маніфестували дисбалансами в гестаційній перебудові організму та ускладнили пологи. Це змушує шукати нові маркери раннього ендокринного дисбалансу в організмі майбутньої матері, проводити своєчасну профілактику та корекцію виявленої патологіі на етапі гестаційного дебюту, забезпечуючи тим самим безпеку материнства.