ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ МІКОБАКТЕРІОФАГІВ В ЛІКУВАННІ ТУБЕРКУЛЬОЗУ - Бичков О. І.; Ляшенко О. О.; Потейко П. І.; Константиновська О. С.; Галайченко О. М. (Світ медицини та біології, 2015)
Спроби використання фагів у фтизіатричній практиці застосовували досить давно, але поява більш ефективних у відношенні M .tuberculosіs у порівнянні з бактеріофагами протитуберкульозних препаратів у значній мірі зменшило інтерес дослідників у цій області. Однак зростаюча частота лікарьско-стійких штамів мікобактерій туберкульозу до протитуберкульозних препаратів робить тему вивчення микобактериофагов знову актуальної. У статті проаналізовано досвід вивчення й застосування бактеріофагів у фтизіатричній практиці, описані основні типи микобактериофагов і розібрані їх особливості. Технологія здобування фагів досить непогано вивчена, та не представляє яких-небудь складностей, однак, їхнє наступне застосування в клінічній медицині має деякі обмеження. Виходячи з накопиченого досвіду набагато ефективніше застосування більш одного виду бактеріофага в порівнянні з монотерапією, так само вони можуть активно застосовуватися на тлі стандартних схем протитуберкульозної терапії.