ІНДУКОВАНЕ ПОДОВЖЕННЯ ІНТЕРВАЛУ QT ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ - Жамба, А.О. (Світ медицини та біології, 2015)
Перед лікарем стоять складні завдання правильного вибору препарату з величезної кількості ліків за критеріями ефективності та безпеки. Стаття присвячена проблемі подовження інтервалу QT, спричиненого застосуванням некардіальних груп препаратів. Подовження інтервалу QT є предиктором розвитку загрозливої для життя поліморфної шлуночкової тахіаритмії та раптової смерті. В статті висвітлені питання діагностики, фактори ризику подовження інтервалу QT на тлі застосування лікарських засобів. Вказані механізми та перелік некардіальних препаратів, які індукують подовження QT. Запропоновані методи профілактики, моніторингу, обліку подовження інтервалу QT. Рекомендовано проведення систематичного ЕКГ-контролю до початку та в процесі лікування для своєчасної діагностики можливого подовження інтервалу QT.