ДО ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ КАТЕГОРІЙ "ОСУДНОСТІ" ТА "ЗМЕНШЕНОЇ ОСУДНОСТІ" У СУЧАСНІЙ СУДОВІЙ ПСИХІАТРІЇ - Рзаєв Т. З. (Світ медицини та біології, 2015)
У даній статті розглядаються поняття осудності і обмеженої осудності в рамках психіатрії, психології, кримінології та низки інших наук. Розкривається історичний підхід російських, а так само західних вчених до понять осудності та обмеженої осудності осіб, які вчинили правопорушення. Особлива увага приділяється проблемі осіб, які вчинили злочини у адекватному стані, і питання виявлення у даних осіб психічного захворювання після вчинення злочину, а так само застосування до них примусових заходів медичного характеру. Висвітлено погляди на роль примусових заходів медичного характеру в судово-психіатричній практиці, а так само розглянута проблема розуміння психічних аномалій стосовно до осіб, які вчинили злочини. У статті порушено питання про роль пенітенціарної психіатрії в наданні допомоги особам, які вчинили правопорушення у стані психічного розладу, а також проаналізовано комплексний підхід до різних типологиям особистості, які вчинили правопорушення і притягнутим до кримінальної відповідальності.