МЯКІ КОНТАКТНІ ЛІНЗИ В ЯКОСТІ ЛІКУВАЛЬНИХ - Тарануха О. О. (Світ медицини та біології, 2015)
Можливість використання м’яких контактних лінз (МКЛ) з лікувальною метою постійно привертає увагу офтальмологів. В статті показано, що лікувальні м’які контактні лінзи (ЛМКЛ) в ряді випадків мають перевагу при терапії важких захворювань рогівки, резистентних до загальноприйнятих методів. В дійсний час контактні лінзи з терапевтичною метою застосовуються в двох якостях: як бандажні і як носій лікувальних препаратів для безперервного постачання ними ока. Бандажна МКЛ забезпечує механічний захист поверхні рогівки, повністю знімає чи послаблює «рогівковий синдром», забезпечує пацієнту корекцію зору (за допомогою лікувально-коригуючих лінз) та косметичний ефект (за допомогою лікувально-косметичних лінз). Насичені лікувальним засобом МКЛ забезпечують певний резерв препарату та його тривалу цільову доставку до тканин ока, дозволяють зменшити число інстиляцій, роблять можливим зниження дози препарату при збереженні його ефективності. Сьогодні лінзи із силікон-гідрогеля є головним проривом в лікувальній практиці. Внаслідок високої киснепроникності вони дають можливість носити їх в тривалому безперервному режимі (не знімаючи на ніч - максимально на протязі 30 днів). З застосуванням силікон-гідрогелевих контактних лінз у двох якостях: як бандажних і в формі ліків – як резервуара лікувального препарату, досягається задовільна клінічна стабілізація захворювання рогівки або повне виліковування. Також підвищується якість життя пацієнтів.