ОСНОВНІ ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ДИСФУНКЦІЇ ПРИ СУБКЛІНІЧНОМУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ГІПОТИРЕОЗІ - Чупашко О. І. O.I. (Світ медицини та біології, 2015)
Досліджено параметри обміну холестерину, активність процесів перекисного окислення ліпідів та антиоксидантного захисту, концентрація метаболіту системи монооксиду азоту в крові в умовах експериментального донозологіческого гіпотиреозу (модельованого шляхом 3-х тижневого введення тиреостатичного препарату мерказоліла білим щурам). Результати показали, що при даній формі гіпофункції щитовидної залози ініціюються механізми вільнорадикальних реакцій, активуються процеси ліпопероксидації. У крові експериментальних тварин виявлено зниження одного з метаболітів циклу монооксиду азоту - нітрит-іона, що, ймовірно, може бути однією з причин порушення вазоділятаціонних ефектів при гіпотиреозі. Виходячи з отриманих результатів, слід вважати, що за даних умов, формуються структурно-функціональні передумови до розвитку ендотеліальної дисфункції. Показаний позитивний ефект від використання ІГТ як неспецифічного коригуючого методу.