ПОРІВНЯЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЇ ДЕЯКИХ ПРЕПАРАТІВ У ФОРМІ МАЗЕЙ І РОЗЧИНІВ НА СТАНДАРТНІ ТА ГОСПІТАЛЬНІ ШТАМИ БАКТЕРІЙ - Штанюк, Є.А.; Безугла, О.П.; Ляпунов, М.О.; Мінухін, В.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Методом дифузії в агар досліджено антибактеріальну дію деяких препаратів у формі мазей та розчинів по відношенню до стандартних штамів S. aureus, E. coli та P. аeruginosa, а також клінічних штамів цих бактерій з полірезистентністю до антибіотиків. Препарати з діоксидином виявили високоефективну антимікробну дію щодо резистентних до антибіотиків клінічних штамів бактерій і мали у цьому перевагу перед іншими дослідженими препаратами, зокрема, перед мазями з офлоксацином та левоміцетином. Показано, що для виявлення високоефективної антибактеріальної дії відносно госпітальних штамів бактерій діоксидин слід включати у склад препаратів для місцевого лікування ран у концентраціях від 1,0 % до 1,5 %.