СТАН ЗУБІВ ТА ЩЕЛЕП У ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ РІЗНИХ ЕПОХ - Каськова Л. Ф. L.F.; Артем’єв А. В. A.V.; Артем’єва В. А. V.A.; Маковка І. Л. I.L. (Світ медицини та біології, 2015)
На підставі вивчення кісткових решток дитячого населення України, що мешкало від мідного віку по середньовіччя, здійснено визначення стану зубів та щелеп. Встановлено, що дитяче населення мідного, бронзового часу, періоду раннього залізного віку мало незначну кількість хвороб та змін у порожнині рота. В ці історічні часи основним джерелом захворюваності, слід вважати травматичні ушкодження. Ортодонтична патологія не виявлена. Перші прояви аномалій ЗЩЛД, які є редукційними явищами, у дітей прослідковуються у період середньовіччя та пов’язуються, насамперед, с особливостями харчування, оскільки продукти від епохи до епохи більш ретельно термічно оброблялись. Цілком природньо, що усі встановлені прояви аномалій, що описуються сучасною медициною, простежуються в епоху середніх віків, але кількість таких порушень значно менша, ніж у сучасного дитячого населення. Отримані результати роботи вказують на необхідність подальшого вивчення стоматологічних хвороб у різночасового населення на різних територіях.