ОЦІНКА ІНФОРМОВАНОСТІ ХВОРИХ НА КАТАРАКТУ - Ковтун М. І. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою проведеного дослідження була оцінка інформованості хворих на катаракту про характер захворювання, вплив терміну звернення по хірургічну допомогу і стадії катаракти на результат лікування. Був опитаний 791 пацієнт, що поступив для хірургічного лікування катаракти в стаціонар очної лікарні. Основний обсяг пацієнтів знаходився у вікових групах від 61 до 80 років (87%). Обробка анкет показала, що інформацію про катаракту мали 52% опитаних, не мали - 32,7%, не могли відповісти – 15,3%. Основні симптоми катаракти знали 50,5% опитаних, 28,5%- не знали та 21% - не могли відповісти. Встановлено, що основну інформацію про катаракту, особливості її перебігу і можливі ускладнення пацієнти отримали від лікаря поліклініки і в стаціонарі, що вказує на недостатню інформацію в інших можливих джерелах. Звернення пацієнтів в державну лікарню обумовлене позитивною інформацією від родичів, знайомих і лікаря поліклініки, тільки в 6% випадків пацієнти послалися на відсутність фінансових можливостей.