ГІСТОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ТВЕРДИХ ТКАНИН ЗУБІВ БІЛИХ ЩУРІВ ЗА УМОВ АЛІМЕНТАРНОГО ОЖИРІННЯ - Антонишин, І.В.; Марущак, М.І.; Бржиський, А.В. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті проведено гістологічне вивчення мікропрепаратів декальцинованих зубів інтактних білих щурів та тварин з дієт-індукованим аліментарним ожирінням, що дозволило віддиференціювати основні структурні елементи твердих тканин досліджуваного органу. Встановлено, що за умови аліментарного ожиріння у білих щурів виникає пошкодження органічної матриці емалі, що підтверджується достовірним зростанням відносної площі безпризмової емалі та зниженням відносної довжини емалевих пластинок. Зміни дентину при цьому характеризуються деструкцією дентинових канальців, кількість яких достовірно зменшується як у ділянці емалево-дентинової межі, так і поблизу пульпи.