УЛЬТРАСТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ ЕНДОТЕЛІОЦИТІВ КАПІЛЯРІВ МІОКАРДА У ДИНАМІЦІ СТАРІННЯ ЩУРІВ НА ТЛІ ЗАСТОСУВАННЯ КРІОКОНСЕРВОВАНОГО ПРЕПАРАТУ КОРДОВОЇ КРОВІ - Мартинова, Ю.В.; Невзоров, В.П.; Бабійчук, В.Г.; Чернявська, О.А.; Кулик, В.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Проведено електронномікроскопічні дослідження ендотеліоцитів кровоносних капілярів міокарда щурів в динаміці їх старіння на тлі введення розмороженого кріоконсервованого препарату ядровмісних клітин кордової крові, що містить гемопоетичні стовбурові клітини. Показано, що у 6 і 12 місячних тварин зберігалася типова будова ендетеліоцитів, в той час як у 18 і 24 місячних щурів відбувалося різке збільшення кількості мікропіноцитозних пухирців, а також рибосом і полісом. Спостерігалася активація метаболічної та синтетичної активності ендотеліоцитів щурів, що старіють. Результати даної роботи можуть бути використані для зіставлення з показниками біохімічних, електрофізіологічних та інших досліджень з метою створення загальної картини змін, що відбуваються в міокарді під час старіння на тлі застосування стовбурових клітин кордової крові.