ГІСТОЛОГІЧНІ ТА ГІСТОХІМІЧНІ ЗМІНИ ЛЕГЕНЬ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ТЕРМІЧНІЙ ТРАВМІ - Небесна, З.М.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2015)
В експерименті на статевозрілих білих щурах-самцях проведені гістологічні та гістохімічні дослідження легень після термічної травми. Встановлено, що ступінь структурних та гістохімічних змін компонентів органу залежить від терміну досліду. Гострий період після опікового ураження (1-7 доби) характеризується пристосувально-компенсаторними та початковими деструктивними змінами. В пізні терміни експерименту (14-21 доби) виявлені значні судинні розлади, деструктивно-дегенеративні зміни бронхів та респіраторного відділу легень.