ПРОЛІФЕРАЦІЯ І УЛЬТРАСТРУКТУРА ПЕРИВАСКУЛЯРНИХ КЛІТИН В ЗОНАХ РЕМОДЕЛЮВАННЯ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ПРИ ЗНЯТТІ ОПОРНОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Rodionova N. V.; Skripchenko O. V.; Katkova O. V. (Світ медицини та біології, 2015)
Із застосуванням методів гістології, електронної мікроскопії і гістоавторадіографії з 3Н-тимідином встановлено, що при тривалому знятті опорного навантаження з задніх кінцівок в зонах адаптивних перебудов (метафіз, судинні канали кортикальної кістки діафізів) стегнової кістки щурів основну ДНК-синтезуючу фракцію складають малодиференційовані периваскулярні клітини синусоїдних капілярів. Висока проліферативна активність популяції пов’язана не лише з само підтриманням, а і з участю у ґенезі остеогенних клітин. Встановлено, що в умовах зняття опорного навантаження в зонах деструкції кісткової тканини має місце зниження інтенсивності проліферації периваскулярних клітин, особливо в популяції клітин, що диференціюються, які включають в зонах ремоделювання преостеобласти. Частина клітин диференціюються в фібробласти, в результаті чого в кісткових структурах з’являються зони фіброзу. Таким чином адекватного відновлення кісткової тканини в локусах деструкції не відбувається. У кістковій тканині формуються остеопоротичні порожнини, знижується механічна щільність кісткових структур.