УЛЬТРАСТРУКТУРА СЕЛЕЗІНКИ СТАТЕВОЗРІЛИХ ЩУРІВ ПРИ ВВЕДЕННІ ГІДРОКОРТИЗОНА - Стаценко О. А. Шерстюк О. А. L.; Тіхонова О. А. O.; Дейнега Т. Ф. O.; Deynega, T. (Світ медицини та біології, 2015)
Дослідження проведено на 12 статевозрілих щурах-самцях. За допомогою ультрамікроскопічного дослідження були визначені утворення паренхіми селезінки після введення гідрокортизону. Особливі відмінності від інтактних тварин були виявлені на сьому добу дослідження: звуження цистерн ЕПС, розрастання колагенових волокон. Найбільш виражені відмінності спостерігалися в структурі гермінативних центрів та мантійної зони білої пульпи селезінки. Описані зміни можуть свідчить про зниження синтетичних процесів в клітині та зниження її функціональної активності, що відбувається під впливом гормону кіркової речовини наднирникової залози - гідрокортизону.