ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗМІН ШКІРИ ЩУРІВ ПРИ ВВЕДЕННІ НАНОЧАСТИНОК СРІБЛА РІЗНИХ РОЗМІРІВ - Сирма, Е.И.; Ульянов, В.О.; Думброва, Н.Е.; Молчанюк, Н.И.; Скобеєва, В.М. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою цієї роботи було вивчення особливостей дії наночасток срібла різних розмірів на шкіру щурів. Використовувалися наночастки срібла сферичної форми розмірами 20, 30, 70 нм, синтезовані цитратним методом. Експеримент проводився на 261 щурі лінії Вістар. Після підшкірного введення 0,01мл розчину наночасток срібла ефект оцінювався на 1, 3, 7, 14, 21, 30, 45 діб. Для електронно-мікроскопічного дослідження ультратонкі зрізи контрастувалися за методикою Reynolds. Виявлені розмірозалежні ефекти дії НЧ срібла 20, 30, 70 нм на міждиферонну і внутрішньодиферонну гетероморфію тканин шкіри, а саме залежність від розміру НЧ швидкості відновлення структури базальної мембрани (найшвидше при введенні НЧ срібла 30 нм); мітотичної активності базальних клітин епідермісу (збільшується в ряду 20≤70≤30); кількості макрофагів (збільшується в ряду 70≤20≤30) кількість активних фібробластів (збільшується в ряду 20≤70≤30), що призводить до збільшення колагенових волокон (максимально в групі 30 нм).